Opstandelingen brand jeugdgevangenis Juvaid voor de rechter.

ASSEN/VEENHUIZEN – Op zaterdagavond 25 februari 2012 vond er een opstand plaats door zes jongeren in de jeugdgevangenis Juvaid voorheen het Poortje in Veenhuizen. Dit was het gevolg nadat twee jongens eerder die avond waren betrapt op roken, waardoor de sfeer op de afdeling erg grimmig werd en zes jongeren afspraken in opstand te komen. Een 19 jarige Groninger begon wild met een pan om zich heen te slaan, waarna hij enkele ruiten stuk maakte en met medegevangenen een deur barricadeerde.

De 19 jarige man wordt naast openlijke geweldpleging ook brandstichting ten laste gelegd. De jongen zou met servertjes brand te hebben gesticht waarbij de frituurpan vlam vatte. De verdachte ontkende dit en verklaarde juist de brand te willen blussen.  Hierbij gebruikte hij een kussen, waardoor er enorme rookontwikkeling ontstond en de gevangenen gevaar liepen.  In paniek braken een paar gevangenen met geweld door twee deuren heen om uit de rook te komen.

Als gevolg van de opstand en de brandstichting werd het incident opgeschaald naar Grip 1, waardoor veel hulpdiensten ter plaatse kwamen. De officier van Justitie eiste dinsdag 29 januari bij de rechtbank in Assen een celstraf van anderhalf jaar, waarvan een half jaar voorwaardelijk.  De jongen had echter nog een voorwaardelijke straf van een half jaar die hij nu vermoedelijk ook mag uitzitten.

De officier van Justitie vroeg de rechtbank de zaak aan te houden, nadat de Raad voor de Kinderbescherming aangaf de jongen die destijds net achttien was deskundig te willen laten onderzoeken naar zijn gedrag. Het is hierbij van belang of de jongen volgens het jeugd strafrecht wordt veroordeeld of het volwassen recht. De jongen kan bij jeugdstrafrecht een gedwongen behandeling opgelegd krijgen (Jeugd TBS), ook omdat de man al vaker veroordeeld is en behandel trajecten steeds niet aansloegen. De 19 jarige Groninger bleek al twee keer eerder betrokken te zijn geweest bij soortgelijke opstanden in twee andere inrichtingen. De rechtbank van Assen besloot vandaag  vooralsnog de zaak niet aan te houden.

De 20 jarige medeverdachte in de zaak stond vandaag ook terecht voor zijn aandeel in het geweld. De officier van Justitie eiste dat de man vrij wordt gesproken, aangezien de man vermoedelijk uit angst handelde.

De rechtbank van Assen behandeld op dinsdag 12 februari de zaak, waarbij een uitspraak wordt gedaan.

Eerder bericht:

Artikel: Brand in Jeugdgevangenis Het Poortje in Veenhuizen na opstand

Redactie

Nieuwsitems, Persberichten en/of tips kunt u richten aan de redactie@compactmedia.nl of op Twitter @Nieuwsflyer Facebook: Compact Media

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *