Nieuw voertuignummerplan voor Noord-Nederland

Noord-Nederland – Met de komst van de meldkamer Noord- Nederland is er voor de hulpdiensten uit de provincie Groningen, Friesland en Drenthe een nieuw voertuignummerplan ontwikkeld. Hierbij worden alle voertuigen in het najaar van 2010 voorzien van een nieuwe voertuignummer.

Het nieuwe voertuignummer is opgebouwd uit vier verschillende categorieën, bestaande uit een regionummer, gemeentenummer, categorie en volgnummer. Dit gezamelijk maakt een nummer van zes cijfers. Alle provincies hebben een landelijk vastgesteld nummer de zogenaamde regionummer. Voor Groningen, Friesland en Drenthe zijn dat 01, 02 en 03.

Hierop is er als volgt gekozen voor een gemeente nummer. Voor dit nummer zijn ook nummers gereserveerd voor de hulpverleningdienst. luchthavenbrandweer en bedrijfsbrandweer.

Om de diverse voertuigen uit elkaar te kunnen houden zijn er tien categorieën ingesteld.

 • 0 = Dienstauto (DA) en Diensbussen (PM)
 • 1 = Waterongevallen (voertuigen en vaartuigen)
 • 2 = Voertuigen en materieel OGS
 • 3 = Tankautospuiten (TS)
 • 4 = Terreinvaardige voertuigen (Bos/Heide brand)
 • 5 = Redvoertuigen (Hoogwerkers en Autoladders)
 • 6 = Bijzonder blusmaterieel (Dompelpomp, Crashtenders)
 • 7 = Hulpverleningsvoertuigen (HV1, Rampenterreinverlichting etc.)
 • 8 = Overige materieel (Materieel voertuigen, Haakarmchassis)
 • 9 = Staf en Commando (VC/COH, OVD)

Het zesde cijfer is het volgnummer uit een reeks van een bepaalde categorie

Voorbeeld: Een tankautospuit van de regio Drenthe, gemeente Assen.

 • 03 = Regio Drenthe
 • 82 = Gemeente Assen
 • 3    = Tankautospuit
 • 1     = Eerste uit de reeks

Wat gezamelijk het nieuwe voertuignummer maakt 03-8231. Bij contact met de meldkamer zal alleen de laatste vier cijfers worden gebruikt tijdens de communicatie. Het regionummer wordt alleen vernoemd als er sprake is van grensoverschrijdende assistentie.

Vierde tekstregel op voertuig:

Behalve het wijzigen van de voertuignummers zal er ook een vierde tekstregel worden toegevoegd op het brandweervoertuig. Naast de bestaande tekst op de voertuigen zoals de vermelding van de regio, gemeentenaam of postnaam. Zullen de voertuigen ook uitgerust worden voorzien van zowel gemeentenaam/samenwerkingsverband als de postnaam. Dit alles om te streven naar een uniforme uitstraling en optimale herkenbaarheid.

Tekst: R.Koene © Compact Media

Remon

Heeft In oktober 2007 Compact Media opgericht. Het bedrijf doet vastleggingen van nieuwsfeiten voor landelijke en regionale kranten en omroepen. Dankzij de nog steeds groeiende groep gedreven fotografen is Compact Media voor veel media een interessante partner. Remon is een Allround fotograaf en cameraman/journalist voor het Algemeen Noord Nederlands Persbureau (ANNP). Zijn werkgebied betreft geheel Nederland. Naast het vastleggen van nieuws is Remon verantwoordelijk voor de administratie, contracten, accreditatie, onderhoud en sponsering van de website. Ook is hij in samenwerking met Pascal en Wijbe het aanspreekpunt voor fotografen.

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

×
Welkom op onze whatsapp tiplijn,

Stuur ons u tip! (Tip melding, locatie en reeds bekende informatie)

Alvast bedankt