Compagnieverplaatsing Drenthe 2011 Van A naar Beter‏

Drenthe – Zaterdagmorgen vond er in Drenthe een grootschalige oefening plaats. Verschillende brandweerkorpsen oefenden een compagnieverplaatsing. Hiervoor werd in alle vroegte verzameld langs de A32 waarna er in colonne naar Attero in Wijster werd gereden. Hier werd een tweede oefening gehouden voor een grootschalige brandweerinzet.

Voor deze oefening was de volgende situatie geschetst:

Het is zaterdagmorgen 26 maart 2011. Bij de Reststoffen Energie Centrale (REC) aan de Lange Lijnbaan 14 in Harlingen woedt een grote brand op het stortterrein. Bij deze brand is een brandweercompagnie uit Friesland ingezet.

Deze stortbrand heeft ook brand veroorzaakt in de reststoffenenergiecentrale. In de centrale heeft tijdens een middelbrand een grote explosie plaatsgevonden. De oorzaak hiervan is niet duidelijk. Duidelijk is wel dat de brand die door de explosie is veroorzaakt zich heeft verspreidt over grote delen van de centrale en de rookontwikkeling is enorm.

De windrichting is zuidoost en trekt over een nabijgelegen camping (De Otterberg). Of er gevaarlijke stoffen aanwezig zijn is niet duidelijk.

Er zijn meldingen van de politie dat er massaal publiek afgekomen is op het incident.

Van de twee TS-en die de brand in de centrale aan het blussen waren is van de eerste TS die tijdens de explosie in het pand aanwezig waren niets meer gehoord. Voor hun leven wordt gevreesd. De noodprocedure is opgestart, maar de inzet verloopt nog chaotisch.

Er is tevens bij de geneeskundige diensten en politie opgeschaald. Er zijn veel ambulances onderweg naar het inzetgebied, ook de traumaheli van het UMCG is aanwezig. Gezien de omvang van beide incidenten en de betrokkenheid van het eigen personeel met het ongeval heeft het commando van de regio Friesland besloten om voor de bestrijding van de brand in de centrale en aflossing van het commando bijstand vanuit Drenthe te vragen.

Na de oefening werd er verzameld op een nabij gelegen rotonde voor een groepsfoto.

Hierna volgde een nabespreking van de oefening waarna men weer terug kon keren richting de verschillende brandweerkazernes.

Foto’s R.Koene, P.Koene en H.Huizinga © Compact Media/Nieuwsflyer

Redactie

Nieuwsitems, Persberichten en/of tips kunt u richten aan de redactie@compactmedia.nl of op Twitter @Nieuwsflyer Facebook: Compact Media

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *