Grote natuurbrand op het Fochteloërveen (Update 19.00 uur!!)

Veenhuizen/Smilde- Op het Fochterloërveen tussen Smilde en Veenhuizen woedt een zeer grote natuurbrand. Voor de brand is een volledige compagnie opgeroepen. De brandweer krijgt de brand door de samenstelling van het natuurgebied maar moeilijk onder controle. Het is voor de brandweer namelijk bijna niet mogelijk het terrein te betreden met de brandweervoertuigen.

De korpsen van Smilde, Assen, Veenhuizen, Norg, Rolde, Vries, Hoogeveen enz proberen met vuurzwepen de brand te bestrijden. Ook enkele tractoren met giertanks zijn ingezet met de hoop dat deze wel het veen kunnen betreden. Ook de vereniging Natuurmonumenten assisteert de brandweer met mankracht.

Update:

Inmiddels is er opgeschaald naar Grip 1. Ook is een peleton vanuit de provincie Friesland ingezet. De korpsen uit Appelscha, Oosterwolde, Joure, Bergum, Drachten, Beesterzwaag, Leeuwarden, Akkrum en Buitenpost komen de brandweer versterken. Ook is er sprake van dat Defensie met helikopters komt assisteren.

Update 12.00 uur:

De brandweer heeft de brand nog steeds niet onder controle. de brand heeft zich inmiddels uitgebreid tot in het bos nabij Bovensmilde. Door de wisseling in de windrichting wisselt de uitbreiding van de brand telkens van richting.

Update 12.45 uur:

Zojuist is opgeschaald naar grip 2. Ook zijn er helikopters van defensie ingezet deze zouden in het begin van de middag aankomen bij de brand.

Update 13.25:

Omstreeks 14.00 uur is er een persconferentie. Het gebied waar de brand woedt is volledig afgesloten. Boven de brandhaard vliegt een helikopter van de KLPD. De brand is vooralsnog nog steeds niet onder controle. Inmiddels woedt de brand al enkele uren.

Update 15.10:

De Defensiehelikopters zijn ter plaatse. De helikopters zullen water gaan halen in een nabijgelegen zandafgraving. Het is nog onbekend hoe lang de brandweer nog bezig zal zijn.

Update 19:00:

Eerder deze dag was er al een senario om PI Bankenbosch te evacueren. Dit is tot op dit moment nog niet het geval. De brand is nog steeds niet geblust de wind zorgt er voor dat het vuur zicht weer uitbreidt richting Veenhuizen en Bovensmilde.

Foto’s © P.Koene & S.L. Koene Compact Media / Nieuwsflyer.nl

Redactie

Nieuwsitems, Persberichten en/of tips kunt u richten aan de redactie@compactmedia.nl of op Twitter @Nieuwsflyer Facebook: Compact Media

One thought on “Grote natuurbrand op het Fochteloërveen (Update 19.00 uur!!)

  • 26 april, 2011 at 14:15
    Permalink

    Vreselijk zonde!

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *