Twee F16 zorgen voor onrust. (Update)

Noord-Nederland Vrijdagmiddag werd een deel van Noord-Nederland opgeschikt door meerdere harde knallen.De knallen waren ontstaan toen twee F16 door de geluidsbarriere waren gevlogen De F16 van de vliegbasis Volkel waren de lucht ingegaan toen er geen contact kon worden gelegd meet een passagiersvliegtuig wat afkomstig was vanuit Belgie.

Het vliegtuig kon worden onderschept, nadat er contact was gelegd bleek al snel dat er niks aan de hand was.Het vliegtuig is hierop doorgevlogen naar Duitsland.

Politiebericht:

Fryslân • Twee F-16’s van vliegbasis Volkel zijn vrijdagmiddag opgestegen om een verkeersvliegtuig te onderscheppen, dat onderweg was van Barcelona naar Stockholm.

Met het verkeersvliegtuig was tijdelijk geen radiocontact mogelijk.Gevechtsleiders van het Air Operations Control Station Nieuw Milligen gaven de Nederlandse F- 16´s opdracht om richting het verkeersvliegtuig te vliegen. Nadat de F-16 vliegers middels handgebaren de bemanning waarschuwde kon het radiocontact worden hersteld. Vervolgens is het verkeersvliegtuig begeleidt richting Duitse verantwoordingsgebied, waarna de F-16’s zijn teruggekeerd naar Volkel.

Na het opstijgen van de F-16’s vanaf Volkel zijn ze door de geluidsbarrière gegaan. Dit deden ze om zo snel mogelijk naar het te onderscheppen verkeersvliegtuig te vliegen. Het verkeersvliegtuig is vervolgens in Noord-Nederland onderschept.

Voor de verdediging van het luchtruim boven Nederland staan 24 uur per dag, 7 dagen per week F-16´s paraat voor deze Quick Reaction Alert (QRA)-taak. Bij een melding van een onbekend vliegtuig in het Nederlandse luchtruim zijn de F-16´s van de Koninklijke Luchtmacht binnen enkele minuten in de lucht om het vliegtuig te onderscheppen. De opdracht om een toestel te onderscheppen komt van de NAVO en wordt gegeven aan het Air Operations Control Station Nieuw Milligen. Dit militair verkeers- en gevechtleidingscentrum alarmeert de altijd gereedstaande F-16´s en begeleidt ze naar hun doel.

Redactie

Nieuwsitems, Persberichten en/of tips kunt u richten aan de redactie@compactmedia.nl of op Twitter @Nieuwsflyer Facebook: Compact Media

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *