Hennepkwekerijen ontdekt door kortsluiting.

Ontmanteling hennepkwekerijen

Friesland – De politie heeft woensdag op zes locaties in de provincie hennepkwekerijen ontmanteld. Twee kwekerijen kwamen de agenten op het spoor nadat door kortsluiting brand was uitgebroken. Tijdens het ontmantelen van de kwekerijen werden zes verdachten aangehouden. Tegen hen zal proces-verbaal worden opgemaakt.

Leeuwarden

Na diverse anonieme tips besloten agenten om woensdag in vier panden in Leeuwarden invallen te doen omdat het sterke vermoeden bestond dat er hennepkwekerijen in waren gevestigd. ’s Ochtends vielen de agenten een bedrijfsunit binnen op het bedrijventerrein aan De Hemrik. Hier werd een hennepkwekerij met 800 planten aangetroffen. Er bleek niemand aanwezig te zijn. Een onderzoek naar de eigenaar van het pand en de kwekerij volgt nog. In een ander pand op het bedrijventerrein werd geen hennepkwekerij aangetroffen. Vervolgens gingen de agenten door naar een woning aan de Westersingel. Hier werd op een slaapkamer een kwekerij aangetroffen met 100 hennepplanten. De 29-jarige bewoner werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. ’s Middags vielen de agenten een woning aan de Prof mr P S Gerbrandyweg binnen. In een slaapkamer vonden ze een hennepkwekerij met 143 planten. Ook hier bleek niemand aanwezig. Nader onderzoek naar de eigenaar van de woning volgt dan ook nog. Van alle kwekerijen werden de apparatuur en de planten in beslag genomen en vernietigd.

Heerenveen

Woensdagochtend ontstond brand in een woning aan de Els in Heerenveen. Een voorbijganger zag rook uit de woning komen en waarschuwde de hulpdiensten. De brandweer en de politie waren snel ter plaatse en konden daardoor voorkomen dat het vuur oversloeg naar naastgelegen woningen.

Na het blussen bleek dat de gehele woning als hennepkwekerij was ingericht. De stroom voor de kwekerij met 600 planten werd illegaal afgetapt. Hierdoor ontstond dan ook korstsluiting, met brand als gevolg. De eigenaren van de woning, een 38-jarige inwoner van Heerenveen en 42-jarige inwoonster van Heerenveen, werden bij de woning aangehouden. Later die ochtend volgde de aanhouding van een 29-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats. Hij verklaarde tegenover de agenten dat hij de hennepkwekerij had gemaakt. De huurder van de woning moet nog door agenten worden gehoord. Door de brand ontstond veel schade aan de woning.

Nieuwehorne

Ook in een woning aan de Brink in Nieuwehorne ontstond woensdagmorgen door kortsluiting in een hennepkwekerij brand. De bewoners, een man van 32 jaar en een vrouw van 23 jaar, werden wakker van getik op zolder. Toen de 32-jarige man ging kijken, ontdekte hij dat zijn hennepkwekerij in brand stond. Direct werden via 1-1-2 de hulpdiensten gewaarschuwd. De brandweer kon voorkomen dat het vuur oversloeg naar de naastgelegen woning. De agenten hielden de twee bewoners aan en brachten hen over naar het politiebureau. De woning raakte door de brand zwaar beschadigd.

Aanpak hennepteelt in Fryslân

De politie Fryslân pakt hennepteelt aan. Dit jaar werden in Fryslân al 89 hennepplantages ontmanteld. Het houden van hennepplantages brengt grote risico’s op brand en waterschade met zich mee. Daarnaast vormt dit een ernstige bedreiging voor de omgeving en voor de veiligheid van omwonenden. De politie wil ook de organisatie achter de hennepteelt hard aanpakken. Naast roerende goederen kunnen ook nog onroerende goederen in beslag worden genomen van personen die zich bezig houden met georganiseerde hennepteelt. Als blijkt dat iemand veel geld uitgeeft, en dat niet in verhouding staat met het inkomen, dan mogen zijn eigendommen in beslag worden genomen.

Foto’s: Keimpe Anema Brandweer Heerenveen

Redactie

Nieuwsitems, Persberichten en/of tips kunt u richten aan de redactie@compactmedia.nl of op Twitter @Nieuwsflyer Facebook: Compact Media

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *