Meldkamer Noord-Nederland in gebruik!!

Drachten – De meldkamer van Assen en Leeuwarden hebben inmiddels de overgang gemaakt naar het nieuwe complex op het bedrijventerrein Azeven in Drachten. Zaterdag 15 november is het de beurt aan de meldkamer van Groningen. Vanuit de Meldkamer Noord-Nederland wordt vanaf dit weekend de diverse hulpdiensten aangestuurd voor de drie noordelijke provincie’s.

Mocht er technische problemen ontstaan bij de meldkamer in Drachten, dan komt de veiligheid in Noord-Nederland niet in gevaarlijk. De meldkamer in Apeldoorn (Interregionale Meldkamer Oost-Nederland) zou het werk direct kunnen overnemen en andersom.

In de meldkamer bevindt zich ook een regionaal crisis coördinatiecentrum, deze wordt bijvoorbeeld gebruikt bij evenementen en grote incidenten. In de nieuwe meldkamer komen zo’n 150 centralisten en technici te werken.

Naast de diverse kantoren is er ook een trainingscentrum in het gebouw aanwezig voor de diverse politiediensten. Zo worden de fysieke uithoudingsvermogen, aanhouding en verdedigingstechnieken geoefend in de daarvoor bestemde sportzaal. Tevens zijn er twee schietbanen aanwezig waar geoefend kan worden op de schietvaardigheid zowel op de korte als op de lange baan. Het bijzondere van de schietbaan is dat doormiddel van een lift gebruik gemaakt kan worden van voertuigen.

Organisatich is erbij het MkNN aardig wat veranderd, maar ook op het gebied van het Openbaar MeldSysteem (OMS) is de infrastructuur vervangen. Daarbij is rekening gehouden met de nieuwe geldende Europese normen, waardoor gekozen is om voor tien jaar te kiezen voor één leverancier en één systeem. Het doel is mede om het aantal ongewenste meldingen terug te dringen.

Door het samenvoegen van de meldkamer moet er een eind komen aan de gebiedgrenzen van de provincie’s maar ook gemeente’s. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk dat het korps van Veenhuizen (DR) wordt gealarmeerd voor een ongeval op Fries grondgebied nabij Oosterwolde of Haulerwijk, maar ook andersom. Het gaat hierbij om de veiligheid van mens en dier.

Foto’s: met dank aan het KLPD.

Groningen gaat volgende week

Redactie

Nieuwsitems, Persberichten en/of tips kunt u richten aan de redactie@compactmedia.nl of op Twitter @Nieuwsflyer Facebook: Compact Media

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *