Grip 1 Avebe Aardappelmeelfabriek Gasselternijveen. (Fotoupdate)

Drenthe – Zondagavond om even na 20.00 werd de brandweer van Gasselternijveen gealarmeerd voor een OGS melding bij aardappelfabriek AVEBE. In verband met een lekkage werd er opgeschaald naar Grip 1. Waardoor diverse korpsen uit Drenthe en Groningen werden gealarmeerd.

Volgens de politie Drenthe betreft het een lekkage aan een tank met chemicaliën. Volgens de hulpdiensten zou er in een tank met meerdere ton aan gevaarlijke en irriterende chemicaliën een lekkage bevinden. Het zou hierbij gaan om de stof Perazijnzuur wat vaak gebruikt wordt als schoonmaak en desinfecterend middel.

Perazijnzuur is een stof dat bij verwarming, wrijving of schokken kan leiden tot een ontploffing. De stof kan irriterend zijn voor de ogen en de huid, bij inademing van de stof kan er een chemische longotnsteking optreden.

In eerste instantie werd er van uitgegaan dat 40 procent van het stof was vrijgekomen. Uit meting door de brandweer bleek dit echter 5 procent. Dit is allemaal opgevangen in het eigen systeem. Tevens werd er bekend gemaakt dat er geen gaswolk heeft plaatsgevonden, waardoor omwonende eventueel gevaar opliepen. De Drentse Mondenweg is wel uit voorzorg afgesloten.

Hoe de lekkage tot stand is geweest gekomen is onduidelijk. Er hebben zich geen persoonlijke ongevallen voorgedaan.

Foto’s: P.Koene en H.Huizinga © Compact Media

 

Meldingen:

20.50 uur Meetploegen van Borger en Beilen gealarmeerd.

20.34 uur Brandweer Hoogeveen en Coevorden gealarmeerd met Ontsmettings Haakarmbak. (Grip 1)

20.28 uur Brandweer Emmen Gaspakkenploeg (Grip 1)

20.14 uur  Brandweer Assen gealarmeerd (Grip 1)

20.14 uur OVD-G Drenthe Gealarmeerd (Grip 1)

20.13 uur Brandweer van Emmer Compascuum , Gieten, Assen, Groningen, Nieuwe Pekela en Veendam. (Middel)

20.04 uur Brandweer Gasselternijveen gealarmeerd voor OGS bij Aardappelmeelfabriek te Gasselternijveen. (1e Melding)

Redactie

Nieuwsitems, Persberichten en/of tips kunt u richten aan de redactie@compactmedia.nl of op Twitter @Nieuwsflyer Facebook: Compact Media

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *