Persverklaring Gemeente Aa en Hunze over de branden

In de nacht van 11 op 12 maart zijn in de gemeente Aa en Hunze twee monumentale boerderijen door brand verwoest. Het gaat om kunst- en antiekboerderij ‘Klein Hilbingshof’ in Gieten en boerderij Kamps in Rolde. De bewoners van beide boerderijen konden zich op tijd in veiligheid brengen.

De brand in Gieten werd rond 2.00 uur gemeld. De brand is ontstaan in een schuur achter de boerderij en is vervolgens overgeslagen naar het woonhuis. De brand werd bestreden door de korpsen uit Gieten en Gasselternijveen. Rond 3.15 uur
volgde de melding van de brand in boerderij Kamps. Deze brand werd bestreden door de korpsen van Rolde en Assen. Beide boerderijen zijn volledig uitgebrand en moeten als verloren worden beschouwd.

Klein Hilbingshof is begin 17e eeuw gebouwd en in de jaren ’60 van de vorige eeuw verbouwd. Boerderij Kamps dateert uit de zestiende eeuw en is een aantal jaren geleden gerestaureerd. De beide boerderijen horen tot de oudste in de gemeente
Aa en Hunze.

De politie gaat in beide gevallen uit van brandstichting. Als het nablussen is afgerond start de politie een technisch onderzoek. De politie roept iedereen die rond het ontstaan van de branden iets heeft gezien op zich te melden. Dat kan via telefoonnummer 0900-8844 of de wijkagent. Liever anoniem iets doorgeven? Dat kan via Meld Misdaad Anoniem 0800-7000. De komende tijd gaat de politie het gebied extra in de gaten houden door middel van surveillance.

Burgemeester Eric van Oosterhout van Aa en Hunze was bij beide branden aanwezig en heeft de bewoners gesproken. “Dit is een hele trieste gebeurtenis. In de eerste plaats voor de direct betrokkenen die hun woning en persoonlijke spullen hebben
verloren. Ik heb de bewoners gesproken en leef enorm met ze mee. Voor de cultuurhistorie van onze gemeente is de verwoesting van beide historische panden een groot verlies.”

Tekst: Gemeente Aa en Hunze

Foto: © Compact Media /Nieuwsflyer.nl ( Foto van Boerderij Kamps te Rolde in vroegere tijden, genomen vanaf informatiebord)

 

P.Koene

Behoord tot de directie van Compact Media en is naast allround fotograaf en cameraman/Journalist voor het Algemeen Noord Nederlands Persbureau (ANNP) ook verricht hij redactionele werkzaamheden en is hij plaatsvervangend leidinggevende. Zijn werkgebied betreft geheel de grensstreken van de drie noordelijke provincies. Daarnaast doet hij vastleggingen van landelijke en internationale evenementen.

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

×
Welkom op onze whatsapp tiplijn,

Stuur ons u tip! (Tip melding, locatie en reeds bekende informatie)

Alvast bedankt