Openbaar Ministerie eist celstraf voor 112 Fotograaf

Assen – Even na 09.00 uur begon in de Tuinzaal in de rechtbank van Assen het strafproces van twee verdachten van meerdere brandstichtingen in de wijk Marsdijk. Het Openbaar Ministerie had hiervoor twee verdachten gedagvaardigd. De hoofdverdachte Dennis V. uit Assen en zijn mede verdachte  Jarno P. eveneens uit Assen.

De eerst genoemde zit momenteel al bijna 4 maanden in detentie in de P.I. Grittenborgh in Hoogeveen.

Zijn vriend Jarno P. kwam naar drie dagen op het politiebureau aan de Balkengracht vrij en kon zich vanochtend melden bij de rechtbank aan de Brink in Assen.

De hoofdverdachte Dennis V. werd door de Officier van Justitie verdacht van zeven branden waarvan, volgens haar vier als bewezen kunnen worden beschouwd. Dennis V. die geen onbekende is van Justitie is in zijn proeftijd wederom de fout in gegaan, deze strafmaatregel werd hem opgelegd na een geval van oplichting. Ook stond hij al bekend voor betrokkenheid van een brandstichting in 2004. Zijn compagnon Jarno P. werd medeplichtigheid van twee branden ten laste gelegd maar was niet eerder bekend bij Justitie.

Het tweetal kwam bij de politie van Drenthe in beeld bij een grootschalig onderzoek van 35 branden in Assen, hun namen werden meerdere malen genoemd. Dennis V. fotograaf van 112 Drenthe hanteerde volgen het OM telkens de zelfde werkwijze. Hij stichtte in bijzijn met of zonder Jarno P. de brand, waarop ze naar huis toe gingen en later terug kwamen om foto’s te maken. De gemaakte foto’s werden dan later door Dennis V. zelfstandig op internet gezet, waarbij hij naar eigen zeggen ook informatie van andere websites haalde.

Dennis V. die van meerdere branden word verdacht heeft tegen de politie verklaard bij enkele branden betrokken te zijn. Op de vraag van de rechtbank waarom hij tot deze daden is gekomen, antwoordde Dennis V. aardig onverschillig. We waren onder invloed van alcohol en ik was nieuwsgierig hoe het voelde om brand te stichten, en het was ook wel spannend.

In het onderzoek van de politie zijn ook enkele Twitter berichten meegenomen van Dennis V. Zo zou hij voorafgaan aan een aantal branden een bericht wereldkundig gemaakt hebben  in de trend van “Schiet op pyromaan ik wil ook wel wat te doen hebben”. Dit is tegenstrijdig met het rapport van de psycholoog waarin deze schrijft dat hij niet lijdt aan pyromanie terwijl hij dit zelf wel twittert.

Volgens de Politie zou het tweetal ook afspraken hebben gemaakt, mocht de verdenking bij hun uitkomen. Beide heren ontkennen dat dit het geval is. maar geven aan dat je zoiets niet verteld als je weet dat je beste vriend iets gedaan heeft. Ook zijn de verklaring van de twee vrienden van verschillende branden op verschillende punten tegenstrijdig. Zo zou Jarno P. volgens hem zelf niet op de uitkijk staan, terwijl Dennis V. wel aangaf door hem gewaarschuwd te worden mocht er iemand aankomen. Ook kunnen beide verdachten zich van sommige dingen weinig meer herinneren, waarvan zij de drank de schuld geven. Jarno P. wist van de praktijken van Dennis V. maar heeft hierop geen actie ondernomen, terwijl zijn stiefvader zelf brandweerman is.

Dennis V. kwam mede bij de politie in beeld toen hij bij één van de branden de bewoonster had wakker gemaakt die lag te slapen. Hij verklaarde niets met de brand te maken te hebben en dat hij enkel op weg was naar huis en in paniek raakte toen hij de brand zag. Echter op de bewoonster kwam Dennis V. rustig en kalm over. Ook bleek dit volgens het politie onderzoek niet de kortste weg naar huis te zijn. Ook heeft de politie Drenthe een getuige verklaring opgenomen waarbij Dennis V. zijn verhaal aan andere heeft verteld. Dit wordt door Dennis V. ontkend, waarbij hij aangeeft dat degene dit heeft verzonnen.

De hoofdverdachte Dennis V. zou volgens het rapport van de Psycholoog leiden aan een  impuls controle stoornis, terwijl hij wel bij een aantal branden nadacht over de consquentie van eventuele aanwezigen in de woningen en panden. Wat daarmee aangeeft dat het niet berust op een  impulsieve actie en hij wel planmatig te werk ging. In het onderzoek van de psycholoog kwam naar voren dat Dennis V. geen fascinatie heeft voor vuur en niet leidt aan pyromania. Wel is hij volgens de psycholoog verslavingsgevoelig en verminderend toerekeningsvatbaar, waarvoor hij samen met zijn impuls controle stoornis voor in behandeling zou moeten. Tevens is het volgens de reclassering van belang dat Dennis V. onder toezicht wordt gesteld, omdat er een gemiddeld hoge kans bestaat dat hij in herhaling valt.

De Officier van Justitie eist tegen Dennis V. fotograaf van 112 Drenthe een celstraf van 20 maanden waarvan 456 dagen voorwaardelijk met een proeftijd van 3 jaar. Hierbij komt nog bij dat Dennis V. zich onder toezicht moet stellen van de reclassering ambtenaar en een alcohol verbod krijgt opgelegd, zolang de reclassering dat nodig acht. Tevens moet Dennis V. zich in behandeling stellen bij een kliniek voor een systeem en verslavings therapie. Ook nam de Officier van Justitie in haar eis een werkstraf mee van 240 uur of 120 dagen hechtenis.

Naast een schade vergoeding aan enkele betrokken wordt er in de eis van de Officier van Justitie ook de schending van zijn proeftijd meegenomen waarvoor 30 uur werkstraf is geeist of 15 dagen hechtenis.

Tegen Jarno P. heeft de Officier van Justitie een eis ingediend van een werkstraf van 160 uur of 80 dagen hechtenis en een voorwaardelijk celstraf van 3 manden met een proeftijd van 2 jaar in verband met medeplichtigheid aan de branden. Ook hier moet rekening gehouden worden met zijn GGZ indicatie (PDNOS, ADHD)

De rechtbank in Assen doet op dinsdag 7 augustus uitspraak in de desbetreffende zaak. Enkele gedupeerde hebben weinig vertrouwen in een goede strafmaat aangezien er naar hun mening te veel rekening wordt gehouden met de persoonlijke omstandigheden van de verdachten.

Tekst:  R.Koene © Compact Media

Redactie

Nieuwsitems, Persberichten en/of tips kunt u richten aan de redactie@compactmedia.nl of op Twitter @Nieuwsflyer Facebook: Compact Media

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

×
Welkom op onze whatsapp tiplijn,

Stuur ons u tip! (Tip melding, locatie en reeds bekende informatie)

Alvast bedankt