Kritiek uit Europa op Nederlandse cellen!

Nederland – De  mensenrechten organisatie Raad van Europa die is opgericht in 1949 en een samenwerkingsverband is tussen de regeringen, heeft kritiek over de welzijn van de mensen in Nederlandse cellen. Nederland zou levenslange gestraften niet systematisch apart moeten zetten van andere gevangenen. De inspecteurs hebben tevens in het gepubliceerde rapport aangegeven dat zowel in cellen van politiebureau’s als gevangennissen problemen zijn. Zo zijn er (nieuwe) politiebureau’s waarbij arrestanten geen daglicht hebben.

De Raad van Europa beveelt Nederland de cellen die niet over een raam beschikken te verbouwen. Verder wil de Raad van Europa opheldering over de verdubbeling van de vrouwelijke gevangenen. Terwijl het totaal aantal gevangenen is gedaald. Ook zijn er veel klachten over maaltijden, die veelal worden weggegooid.

De organisatie geeft ook aan dat er verschil zit tussen meerdere overheidsinstellingen.

 

De gesteldheid van gedetineerden in gevangenissen zijn vrij goed zo zitten veel gedetineerden op een eenpersoonscel en mogen ze werken en sporten. Terwijl er wel kritiek is om gevangenen die na het uitzitten van hun straf weer terug moeten keren naar hun vaderland zoals in Esserheem te Veenhuizen. (ongeveer 250 gedetineerde vreemdelingen) Deze gedetineerden zouden te weinig mogelijkheden hebben om te studeren of te werken. Ook is de toegang tot medische zorg onder de maat, zo constateert de Raad van Europa. De gedetineerde vreemdelingen zouden daarmee een stuk minder goed behandeld worden dan andere gedetineerden. De Raad van Europa heeft ook kritiek op andere gevangennissen in Nederland.

Kritiek is er ook op de behandeling van opgepakte immigranten waarbij immigranten standaard geboeid worden, door onder andere de Marechaussee en Dienst Vervoer en Ondersteuning van Justitie. Verder moet het detentiecentrum voor vreemdelingen bij Rotterdam Airport vermijden om gezinnen met kinderen vast te zetten. Het zou helemaal geen kinderen in cellen moeten opsluiten.

Het Ministerie van Veiligheid en Justitie geeft aan te voldoen aan de gestelde richtlijnen die zijn vastgesteld voor politiebureau’s en gevangennissen. Ook worden bepaalde levenlange gestraften dit jaar op afdelingen van langgestraften geplaatst. Volgens de overheid verblijven kinderen alleen bij concreet vertrek uit Nederland in vreemdelingendetentie.

Informatie: Raad van Europa & Ministerie van Veiligheid en Justitie

 

Redactie

Nieuwsitems, Persberichten en/of tips kunt u richten aan de redactie@compactmedia.nl of op Twitter @Nieuwsflyer Facebook: Compact Media

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *