Hulpdiensten waarschuwen automobilisten met BlauwBlauw

Nederland – Zo’n 35.000 automobilisten in Ermelo, Harderwijk en Putten kunnen vanaf 31 augustus deelnemen aan een proef met het verkeerswaarschuwingssysteem BlauwBlauw. De proef die drie maanden duurt heeft als doel de verkeersveiligheid te verhogen en het voor de hulpdiensten gemakkelijker te maken om door het verkeer heen te komen. Hulpverleningsvoertuigen die op weg zijn naar een calamiteit, of ambulances die een patiënt vervoeren, hebben vaak de grootste moeite om snel en veilig hun bestemming te bereiken. Dit heeft mede te maken met dat ze niet worden gezien en gehoord. Het verkeerswaarschuwingssysteem BlauwBlauw moet hier verandering in brengen.

Het systeem BlauwBlauw is bedacht en ontwikkeld door Made for Traffic. Eigenaar Hans van der Made uit Ermelo is geïnspireerd door diens jarenlange ervaring als ambulancechauffeur en werkt als volgt. Een zender wordt ingebouwd in de ambulances van Connexxion Ambulancezorg en in de voertuigen van Brandweer Veluwe West.

De zender communiceert met de kleine ontvanger in de privevoertuigen. De ontvanger wordt geactiveerd als van achteren een hulpverleningsvoertuig nadert.

De weggebruiker kan dit waarnemen door vijf blauwe leds op de ontvanger die gaan knipperen. Zo kan de automobilist ruim op tijd de weg voor de ambulance en brandweer vrijmaken. De ontvanger kan eenvoudig op een voor de bestuurder zichtbare plek in de auto worden bevestigd.

De proef wordt mede gefinancierd door de Provincie Gelderland, zorgverzekeraars en overige partners. De automobilisten krijgen de ontvanger thuis bezorgd en is geheel gratis. De automobilisten worden verzocht hun bevinden op te geven in een enquête. De uitkomsten van de proef worden geanalyseerd door het Nederlands Instituut Fysieke Veiligheid (NIFV).

Als de pilot slaagt wordt het systeem landelijk verspreid. De Tweede Kamer heeft al bij diverse gelegenheden aandacht gevraagd voor invoering van een waarschuwingssysteem.

Foto: Rechten voorbehouden aan BlauwBlauw en Compact Media

 

Redactie

Nieuwsitems, Persberichten en/of tips kunt u richten aan de redactie@compactmedia.nl of op Twitter @Nieuwsflyer Facebook: Compact Media

4 thoughts on “Hulpdiensten waarschuwen automobilisten met BlauwBlauw

 • 26 oktober, 2012 at 15:23
  Permalink

  Beste Tania,

  Bedankt voor je reactie, allereerst wil ik aangegeven dat het systeem met het RDS wel werkt, maar dat de hulpverleningsdiensten hebben aangegeven dat het systeem niet de gewenste resultaat geeft. De hulpverleningsdiensten zijn op zoek naar een systeem dat in alle voertuigen werkzaam zijn en volgens het onderzoeksrapport toen die tijd, werkte het RDS niet na behoren! U bagatelliseert alsof elke media organisatie, waaronder onze redactie geen research doet.

  Dat zijn vooroordelen! Onze redactie berust zich liever op feiten! Betreffende de kwestie hebben wij meerdere interviews gehad met personeel van ambulance’s zowel in Drenthe als in Groningen.
  Wij hebben zeer goed contact met de hulpverleningsdiensten, waarbij in onze directe kring ook een aantal personen als hulpverlener werkzaam zijn. Tevens willen wij u mededelen dat wij onze bezoekers willen informeren over de ontwikkelingen van dergelijke systemen en niet het systeem blauwblauw aan het promoten zijn. Zoals in de uitzending van RTL Nieuws (nog voor u een media organisatie die geen onderzoek verricht) is ook gebleken dat het systeem blauwblauw over problemen beschikt.

  Mocht u over andere feiten beschikken met betrekking tot het alarmeringssysteem over het RDS kanaal uit 2007 dan horen wij dat graag.

  Na onze mening is het probleem van Nederlanders dat BIJNA iedereen tegenwoordig drukker is met andere zaken in de auto, dan met het besturen van het voertuig.
  De hulpverlener hebben liever dat automobilisten hun rijgedrag aanpassen. Dit zou volgens hun de verkeersveiligheid al enorm verhogen.

  Met vriendelijke groet,

  Redactie

 • 26 oktober, 2012 at 10:55
  Permalink

  @ Redactie:
  hoe komt u erbij dat de proef is mislukt ?
  De ambulances die ermee hebben gereden zeggen precies het tegengestelde en de betreffende ambulance organisaties pleiten al sinds jaar en dag voor invoering van FLISTER (want daar hebben we het over) en zoeken zéér beslist niet naar een ander systeem, integendeel!

  De media daarentegen hebben de melk horen klotsen maar weten niet waar de tiet hangt (o.a. uit het verband gerukte kreten van het onderzoeksrapport en commerciëlen die zoals gewoonlijk meer op hebben met de centen dan onze gezondheid) en van die fabeltjes maakt BB dankbaar gebruik om een systeem wat écht niet werkt als de ambulance langs komt (maar wel als je over een hobbeltje rijdt) te promoten.

  Als redactie dient u zich beter te laten informeren!

  De opmerking van Ronald slaat de spijker op ze’n kop.

  PS een zacht staande radio is geen probleem, want er wordt immers ook een RDS bericht uitgezonden.
  Bellende bestuurders worden eveneens automatisch omgeschakeld door de radio zodat ook dan de boodschap aankomt!

 • 14 september, 2012 at 13:29
  Permalink

  Beste Ronald,

  Dat klopt! In Groningen en Drenthe is een pilot geweest met de ambulance dienst, Alleen is er gebleken dat dit niet werkte! Het bleek dat bij sommige radio’s het systeem niet werkte, en automobilisten de radio te zacht of niet aan hadden staan, aangezien ze aan het bellen waren. Zodoende dat er naar een andere oplossing wordt gezocht

 • 11 september, 2012 at 11:55
  Permalink

  Waarom iets aparts als dit?
  9 van de 10 auto radio’s hebben tegenwoordig RDS.
  En RDS biedt naar mijn weten functionaliteit voor dit soort situaties. Namelijk PTY code 31 wat speciaal is gereserveerd voor emergency broadcasts.

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *