Persconferentie naar aanleiding van rellen in Haren

Haren- Zaterdagmorgen om 11.00 uur werd er in het gemeentehuis van Haren een persconferentie gegeven over de ongeregeldheden die gisteren plaatsvonden. Deze persconferentie werd gegeven door de burgemeester R.Bats, Korpschef van de politie Groningen O.Dros en Hoofdofficier van Justitie H.Schuth.

Volgens de burgemeester hebben de rellen een gigantische impact gehad op de bewoners en ondernemers in Haren. Het tuig wat naar Haren was afgereisd om rellen te schoppen deden dit door brand te stichten, te plunderen en vernielingen aan te richten. Eveneens werd er door de raddraaiers bewust de confrontatie gezocht met de politie.

De gemeente en de hulpdiensten hebben gisteravond in een vroegtijdig stadium opgeschaald naar Grip-3 hierdoor werden de mogelijkheden van de hulpdiensten iets uitgebreider. Volgens de burgemeester is de totale schade nog niet bekend, maar is wel duidelijk dat deze fors is. Ook heeft de burgemeester eerder vandaag contact gehad met de familie. Deze is zwaar geëmotioneerd door het hele gebeuren.

Korpschef van de politie O.Dros meldde dat er gisteravond in totaal 500 politiemensen op de been waren in Haren. Hieronder waren ongeveer 250 man van de Mobiele Eenheid. Deze kwamen uit de regio’s Groningen, Drenthe, Friesland, Noord-Holland Noord, Noordoost Gelderland en Twente. Verder waren er mensen van arrestatieteams onopvallend tussen het publiek. Om het moment zijn er 34 aanhoudingen verricht. Meer aanhoudingen zullen er nog volgen. Volgens de heer Dros werden de rellen veroorzaakt door een kleine groep raddraaiers die bewust naar Haren waren gekomen om rotzooi te trappen.  Ook werden hierbij diverse hulpverleners belaagd en het werk onmogelijk gemaakt. Er is schade aan een ambulance en diverse politievoertuigen.

De hoofdofficier van Justitie meldde dat er 34 aanhoudingen zijn verricht gisteren. Onder andere voor openlijke geweldpleging. De aangehouden verdachten komen uit heel Nederland. Het Openbaar Ministerie is een grootschalig onderzoek gestart naar de rellen van gisteravond. Hiervoor is een onderzoeksteam opgezet met 25 rechercheurs. Deze zal als doel hebben de verantwoordelijke raddraaiers op te sporen en aan te houden.

De politie en gemeente gaan er van uit dat op basis van schattingen er gisteravond tussen de 3000 en 5000 mensen naar Haren waren toegekomen.

Tijdens de persconferentie werd wederom opgeroepen om het beeldmateriaal van de rellen beschikbaar te stellen aan de politie. Dit kan via onderstaande link:

http://www.nationale-recherche.nl/

Zie ook: Grip 3: Film Project X waarheid geworden in Haren (Update)

 

P.Koene

Behoord tot de directie van Compact Media en is naast allround fotograaf en cameraman/Journalist voor het Algemeen Noord Nederlands Persbureau (ANNP) ook verricht hij redactionele werkzaamheden en is hij plaatsvervangend leidinggevende. Zijn werkgebied betreft geheel de grensstreken van de drie noordelijke provincies. Daarnaast doet hij vastleggingen van landelijke en internationale evenementen.

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

×
Welkom op onze whatsapp tiplijn,

Stuur ons u tip! (Tip melding, locatie en reeds bekende informatie)

Alvast bedankt