1e dag Noordelijk Internationaal Concours Hippique te Assen

Rubriek: Springen. 

ASSEN – Het Noordelijk Internationaal Concours hippique NIC Assen is donderdagochtend begonnen met de kwalificaties voor de finales van de NIC Cup. Bij deze wedstrijden in de klassen M, Z en ZZ kwamen landelijke ruiters in de ring, waarbij het merendeel uit het noorden van het land afkomstig is.

Bijna had Yvonne van Dijk (Veendam) de winst gepakt in de ZZ-klasse op de eerste dag van het NIC Assen, maar op weg naar de eerste plek in de klasse ZZ sneuvelde ze op de laatste hindernis. Van Dijk had ruim zicht op de zege, want haar barrageronde op de rug van Vayrente ging dermate snel, dat ze bijna drie seconden sneller was dan de man die tot dat moment aan de leiding ging, Vincent Geerink (Gelselaar). Maar de springfout kostte haar de zeker lijkende winst en Van Dijk kwam niet verder dan de zesde plaats. Geerink, die reed met Torino, bleef de snelste foutloze ruiter in de barrage van de Paardenkrant Prijs en wist zich met een tijd van 37.02 ongenaakbaar.

Jur Vrieling, die later was gestart, kon er ook niet aan tippen. Vrieling bleef met VDL Zavall steken op 40.52, maar werd wel tweede. Op de derde plek kwam Anne de Vries uit Broeksterwald. Hij kwam met Wendy uit op een tijd van 41 seconden rond.

Een fraai succes was er voor Suzanne Tepper uit Veendam. In de Z-klasse, bij de Stal Van Nispen Prijs, greep de Groningse de winst met het 7-jarige paard Ashville in een tijd van 36 seconden. Angelique Hoorn (Wanneperveen) zat haar met Biranke nog het dichtst op de hielen. Ze kwam twaalfhonderdste tekort voor de winst. Derde werd Renate Beuving (Exloo) die met Belgique uitkwam op 37.05.

Het was de nog maar 15-jarige Vicky Helthuis uit Weerselo die donderdagochtend de eer had de eerste winnares bij het NIC Assen 2012 te zijn in de Stal Naberink Prijs . In de klasse M zegevierde de amazone met Utility. Ze wist haar barrage te voltooien in 34.32 seconden. Helthuis was bijna anderhalve seconde sneller dan Robert Roordink (Exloo) die zijn barragerit in 35.70 volbracht. Met Chardon bleef hij op zijn beurt Stafanie Luning (Hoogeveen) tweetienden van een seconde voor. Luning had voor haar derde plaats een tijd van 35.91 nodig met haar paard Zanzibar.

De finales van de NIC Cup spelen zich af op vrijdag (de klassen M en Z) en zaterdag voor de klasse ZZ. Hierin starten in iedere klasse de beste vijftien combinatie van de weedstrijden die donderdag werden gehouden.

De NIC Cup is in het leven geroepen om de breedtesport meer onder de aandacht te brengen bij een groot publiek. Het NIC Assen leent zich daar uitstekend voor.

Bron: NIC Assen

Rubriek: Dressuur.

Dressuurwinst voor Bruntink en Schoots

Met een fraaie kür op muziek wist Vai Bruntink (Nijverdal) de eerste dressuurrubriek van NIC Assen donderdagavond op haar naam te schrijven. Met Pavo’s Babushka wist ze een score te behalen van 71.063. Dat was bijna twee punten meer dan Loes Corsel (Coevorden). Die kwam met Andreo tot 69.125. Ondanks de tweede plek, Corsel ging lang aan de leiding, was ze tevreden. “Ik heb dit paard vier maanden en het gaat steeds beter. Er zit een groei in en ik heb er wel vertrouwen in dat die lijn doorzet”, aldus Corsel.

Als derde eindigde Nicky Snijder (Staphorst) met Accent Sth met een score van 65.875.

Later op de avond kwamen de dressuurcombinaties in de ZZ licht kür op muziek in de ring.

Hier ging de overwinning naar Lotje Schoots (Abcoude) met een prachtige score van 73.000. Met Equitop Athene B was ze donderdagavond duidelijk de beste.

Op de tweede plaats kwam Trea Mulder-Dolsma uit Dwingeloo. Met een score van 69.250 punten bleef ze met haar paard Brinkhof’s Zaira Corrie Rave ruim een punt voor. Deze amazone uit het Groningse Alteveer kwam tot 68.000 punten met Aragon W.

Aan het slot van de avond werd ook nog een publieksprijs uitgereikt, waarbij een aantal bezoekers van het NIC een deelnemer mochten kiezen die zij een prijs gunden. Het was Roland Hitze (Stadskanaal) die met de eer ging strijken en de gunst van het publiek kreeg.

Vooral het feit dat Hitze met zijn paard Ulanova in acht maanden tijd doorgroeide van de klasse B naar de klasse ZZ sprak de publieksjuryleden erg aan.

De dressuuravond werd uitstekend bezocht.

Bron: NIC Assen

Foto’s: P.Koene en M. ten Hoor

Redactie

Nieuwsitems, Persberichten en/of tips kunt u richten aan de redactie@compactmedia.nl of op Twitter @Nieuwsflyer Facebook: Compact Media

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *