Grote Prijs van Drenthe voor Leon Thijssen

ASSEN – Hij moest er flink hard voor werken, maar dat was alleszins de moeite waard. Leon Thijssen uit Baarlo mocht zich na afloop laten huldigen als winnaar van de Grote Prijs van Drenthe bij het concours hippique NIC Assen. Met zijn 12-jarige hengst Tyson, genoemd naar bokser Mike Tyson, rondde de 44-jarige ruiter de beslissende barrage af in 33.53 en dat was net genoeg om onder de tijd van Vincent Voorn (Dinteloord) door te duiken. De winnaar van verleden jaar had in de rit daarvoor met zijn Audi’s Gestion Priemus Z de barrage in de TT Hall geopend met 33.87.

Alle andere deelnemers in de slotronde van de Grote Prijs van Drenthe, vanuit het deelnemersveld van 50 combinaties hadden zich negen weten te plaatsen voor de barrage, beten zich daarna stuk op Thijssens tijd. En er kwam ook niemand aan de tijd die Vincent Voorn daarvoor had neergezet. De man die verleden jaar won en nu tweede werd, wist toen hij de ring uit kwam, dat de winst waarschijnlijk aan zijn neus voorbij zou gaan. “Het was het net niet. Ik ging te langzaam naar de tweede hindernis. Daar heb ik het verknald, want vanaf de derde sprong had ik de snelheid goed te pakken. Ik denk dat niemand in dat stuk sneller is geweest.”

Winnaar Thijssen beaamde dat. Ik moest echt hard knokken om die tijd te verbeteren, want Vincent had die heel scherp neergezet. Maar mijn paard Tyson is een echte doorzetter en het lukte allemaal net. En zeg nou zelf, wat is nu drietiende seconde?”

In ieder geval was dat wel het verschil tussen winst en verlies. Van de negen barragecombinaties bleven er vijf zonder fouten op het pittige parcours van de bouwers Kris van Gelder en Marc Kasius. Daarbij was er slechts een buitenlandse deelnemer, de Engelsman Tim Stockdale. Hij kwam met Fresh Direct Kalico Bay tot 34 seconden rond, genoeg voor de derde plek.

Nederland scoorde uitstekend in de Grote Prijs van Drenthe, die topsport van uitstekend kaliber bood. Sjaak Sleiderink werd met La Toya 44 vierde en Suus Kuyten met Don Juan vijfde, beide zonder fouten. Op de zesde plaats kwam Wout Jan van der Schans wiens paard P-Pilot één balkje afwierp.

De regionale favoriet Albert Zoer, die met Wollie Bollie startte, werd negende.

De Grote Prijs van Drenthe was de hoofdact van het oudste indoor concours van Nederland dat haar 57-ste editie kende. NIC-voorzitter Max Becherer sloot tevreden af en liet weten blij te zijn dat er kwalitatief uitstekende wedstrijden te zien waren.

Eerder op de zondagmiddag had Becherer de Ritmeester Gruppelaar Award, een ereprijs van het NIC, uitgereikt aan Jur Vrieling. De Ritmeester Gruppelaar Award is in het leven geroepen tijdens de 50e verjaardag van het concours hippique NIC, destijds nog in Zuidlaren, in 2004. De award is bestemd voor personen die veel voor het concours hippique hebben betekend of betekenen. Jur Vrieling is al enkele jaren ambassadeur van het NIC Assen en de organisatie heeft hem met de prijs willen eren voor de positieve inzet die Vrieling altijd weer voor het concours heeft. Daarnaast is het mede een waardering voor de zilveren medaille die Vrieling bij de Olympische Spelen in Londen won met het Nederlandse springteam.

Foto’s P.Koene & M.ten Hoor © Compact Media

 

 

Redactie

Nieuwsitems, Persberichten en/of tips kunt u richten aan de redactie@compactmedia.nl of op Twitter @Nieuwsflyer Facebook: Compact Media

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *