Vonnis Drenthe voltrokken.

NEDERLAND – Op vrijdag 22 maart werd door de overheid de bezuinigingsplannen voor de Dienst Justitïele Inrichtingen openbaar gemaakt. De plannen van Staatssecretaris Fred Teeven heeft als gevolg dat de Penitentiaire Inrichting Hoogeveen in 2014 zijn deuren moet sluiten waardoor ruim 200 banen verloren gaan.

Ook in Veenhuizen wat toch wel bekend staat om zijn gevangenissen en de geschiedenis hiervan worden inrichtingen gesloten.

De PI Groot Bankenbosch zal volgens planning al in 2014 zijn deuren sluiten. Ook Fleddervoort met 24 cellen word gesloten. In 2018  komen hier ook de gevangenissen van Esserheem en Norgerhaven bij.

In tegenstelling tot Hoogeveen wordt in Veenhuizen een nieuwe inrichting gebouwd om de werkgelegenheid in het Noorden te behouden. Deze zal aan de nu gestelde veiligheidseisen moeten voldoen en voor 2018 klaar moet zijn. De Inrichting bied plaats voor 566 gevangenen en beschikt over meerpersooncellen. In Veenhuizen gaan ondanks de nieuwe inrichting toch nog 130 arbeidsplaatsen verloren. De gevangenis in het Groningse Ter Apel blijft gespaard van sluiting. 

Naast het sluiten van inrichtingen wordt er ook bezuinigd op het regime in de gevangenissen, zo zal avond en weekend besteding versoberd worden. Ook het verlofbeleid voor gevangenen wordt aangescherpt. Kort gestrafte en jeugd delinquenten  gaan vaker met een elektronische enkelband naar huis. De bezuinigingen zullen ook hun grondslag leggen bij het Hoofdkantoor van DJI en ondersteunende diensten.

Redactie

Nieuwsitems, Persberichten en/of tips kunt u richten aan de redactie@compactmedia.nl of op Twitter @Nieuwsflyer Facebook: Compact Media