Gewestelijke brandweerwedstrijden in Grootegast

Grootegast – Zaterdag 1 juni werden de gewestelijke brandweerwedstrijden gehouden in Grootegast.

Er deden 8 korpsen mee aan de wedstrijden 1e ronde 112. Dit waren de korpsen Hoogezand-Sappermeer, Vries, Bedum, Dwingeloo, Groningen Stad, Scheemda, Workum en Beilen.

Het scenario

Het scenario van de wedstrijd deed zich voor op het  terrein van een evenement op het Marktplein in het centrum van Grootegast. Hier zou zaterdag de Paus langskomen voor een bezoek aan Grootegast. RTV Noord was met een camerateam op pad gestuurd om het hele bezoek vast te leggen, dit werd gedaan vanaf een hoge steiger die onder een boom stond.

Ongeveer een half uur voordat de Paus arriveerde reed een oudere man per ongeluk door de dranghekken het evenemententerrein op waarmee de steiger werd meegenomen en over de auto kwam te liggen. Ook werd een lantaarnpaal omver gereden, hierbij kwam de elektriciteit bloot te liggen waardoor de hele auto inclusief steigers onder stroom stond.

De twee reporters van RTV Noord stonden ten tijde van het ongeval op de steiger, één van hen kon zich nog net vasthouden aan een tak in de boom. Een ander viel naar beneden op een dranghek waar een spijl uitstook waardoor hij werd gespietst.

De oudere persoon in de auto raakte door de klap buiten bewustzijn en reageerde niet op aanwijzingen van de brandweer.

De brandweer was genoodzaakt Essent in te schakelen om de spanning van de lantaarnpaal te halen, ondertussen werden de reporters gered. De ene werd met een ladder uit de boom gehaald, en de ander werd met een schaar losgeknipt en overgedragen aan het ambulancepersoneel.

Nadat de spanning van het voertuig was kon deze worden gestabiliseerd en konden de deuren vrijgemaakt worden. Hierna begon de brandweer met de reddingsactie van de automobilist. Tijdens het losknippen van de deuren brak er brand uit onder de motorkap van de auto. Deze werd geblust waarna de reddingsactie verder ging. Ook deze persoon werd overgedragen aan het ambulancepersoneel.

Nadat alle slachtoffers bevrijd waren kon men inpakken en richting de douche.

Rond 19:00 uur was de prijsuitreiking. Eerst werden de nummers 8 tot en met 5 bekend gemaakt. Hierna werden de prijzen uitgereikt voor beste bevelvoerder (Groningen Stad), Beste aanvalsploeg (Groningen Stad), beste waterploeg (Groningen Stad) en beste pompbediende, deze prijs ging naar de ploegen Bedum en Dwingeloo met een gelijke score.

Nadat dit was geweest werden de nummers 4 tot en met 1 bekend gemaakt, de uitslag was als volgt:

1 – Groningen Stad – 1232 punten

2 – Beilen – 1161 punten
3 – Scheemda – 1158 punten

De eerste drie gaan door naar de 2e ronde gewestelijk in Elburg (Gld) op 15 juni.

Dit was tevens de laatste inzit voor de VC van korps Haren, zij hebben de wedstrijden met veel plezier mogen begeleiden als alarmcentrale.

Foto’s: Gerwin de Vries – www.infogrootegast.nl

P.Koene

Behoord tot de directie van Compact Media en is naast allround fotograaf en cameraman/Journalist voor het Algemeen Noord Nederlands Persbureau (ANNP) ook verricht hij redactionele werkzaamheden en is hij plaatsvervangend leidinggevende. Zijn werkgebied betreft geheel de grensstreken van de drie noordelijke provincies. Daarnaast doet hij vastleggingen van landelijke en internationale evenementen.

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

×
Welkom op onze whatsapp tiplijn,

Stuur ons u tip! (Tip melding, locatie en reeds bekende informatie)

Alvast bedankt