Onderzoek naar schietincident in Assen afgerond

ASSEN –  Op 15/16 April 2013 werd een 65 jarige man uit Assen bij een inval van een arrestatieteam in het been geschoten. De aanhoudingsondersteunigseenheid (AOE) voelde zich door de situatie genoodzaakt te schieten. De Rijksrecherche had het incident in onderzoek. Het Openbaar Ministerie concludeert na onderzoek door de Rijksrecherche dat AOE’er in een noodweersitiuatie bevond en dat er sprake is van rechtmatig politieoptreden. Tegen het lid van het arrestatieteam wordt geen strafvervolging ingesteld.

Melding bij de meldkamer

Op 15 april 2013 ontvangt de meldkamer een melding van een vrouw uit een woning dat zij bedreigd zou zijn door een daar aanwezige man. Uit de politiesystemen wordt opgemaakt dat de bewoner in bezit is van een wapenvergunning. De uniformdienst gaat ter plaatse om polshoogte te nemen. Dan blijkt dat de vrouw met een bijl is bedreigd en een andere in de woning aanwezige man met een vuurwapen is bedreigd. Deze informatie heeft er toe geleid dat de hoofdofficier van justitie en de eenheidsleiding van de politie toestemming hebben gegeven voor de inzet van een aanhoudingsondersteuningseenheid om verdachte aan te houden.

Situatie ter plaatse

De AOE komt ter plaatse en gaat over tot aanhouding. Onder het roepen van ‘politie’ forceert de AOE de voordeur en gaat de woning binnen. Een van de teamleden van AOE loopt voorop en wordt geconfronteerd met verdachte. Deze staat op ongeveer een tot anderhalve meter afstand van de AOE’er en houdt een bijl boven zijn hoofd. Het snijgedeelte van de bijl is gericht op de AOE’er. Deze ziet dat verdachte agressief is en de bijl nog hoger boven zijn hoofd tilt. Om de directe bedreiging tegen hem en zijn collega’s te stoppen vuurt de AOE’er een schot af op het linker bovenbeen van de man.

Beoordeling door het Openbaar Ministerie Noord-Nederland

De AOE’er kon en moest er van uitgaan dat er sprake was van een verdachte die vuurwapens in bezit had en in zijn directe nabijheid. Uit de verklaring van de AOE’er blijkt dat deze primair handelde uit verdediging tegen de aanval en aldus uit noodweer handelde. Het OM concludeert op basis van het uitgevoerde onderzoek door de Rijksrecherche en op basis van het advies van de *adviescommissie politieel vuurwapengebruik, dat de agent zich in een noodweersituatie bevond en dat er sprake is van rechtmatig politieoptreden.

Eerder Bericht:

http://www.compactmedia.nl/2013/04/16/arrestatieteam-schiet-bij-inval-man-in-been/

Redactie

Nieuwsitems, Persberichten en/of tips kunt u richten aan de redactie@compactmedia.nl of op Twitter @Nieuwsflyer Facebook: Compact Media

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

×
Welkom op onze whatsapp tiplijn,

Stuur ons u tip! (Tip melding, locatie en reeds bekende informatie)

Alvast bedankt