Ministerie van VWS verbied reclame Donorweek. (UPDATE)

NEDERLAND – De reclame uiting van Ministerie van Volksgezondheid , Welzijn en Sport om aandacht te vragen voor de donorweek, is bij meerdere Nederlanders in de verkeerde keelgat geschoten.

Het reclame spotje is meerdere keren per dag te zien op televisie.

 

In de uiting is onder meer te zien hoe een triatlon atleet met een donorhart, al rennend een spoorwegovergang oversteekt waar op dat moment de spoorbomen net aan het sluiten zijn in verband met een naderende trein, alsmede hoe hij al fietsend een brug passeert die open gaat.

De Reclame Code Commissie heeft diverse klachten ontvangen over een reclame-uiting van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Deze klachten zijn met spoed in behandeling genomen. De Reclame Code Commissie zal deze klachten behandelen in een zitting op donderdag 17 oktober 2013. De klachten kwamen onder ander van machinisten en conducteurs, zij vinden het filmpje ongepast. Prorail heeft het afgelopen jaar flink geïnvesteerd om het aantal spoorlopers en doden door treinongevallen te verminderen, hierbij zijn langs het spoor meerdere maatregelen genomen, waaronder het plaatsen van ongeveer 600 kilometer aan hekwerken.

De reclame uiting van de Donorweek doet de intentie van Prorail om spoorlopers te verminderen te niet gedaan. Machinisten en conducteurs ondervinden meerdere malen per jaar last van spoorlopers of zelfdodingen. Naast klachten van spoor personeel zijn er ook klachten van vakbonden, reizigers organisaties  en individuen binnengekomen.

Ondanks het commentaar op de reclame voor werving van orgaandonoren staat Minister Edith Schippers van Volksgezondheid, welzijn en Sport achter het spotje. De Minister vindt het een spannend en prikkelend filmpje dat bedoeld is om jongeren aan te spreken. De minister negeert hiermee het commentaar dat het spotje een verkeerd voorbeeld kan wekken om nog net wel even voor een aankomende trein langs te rennen.

UPDATE:

De minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft op advies van Stichting Reclame Code het spotje van de Donorweek verboden. De reclame uiting was ongepast en zal dan ook vanaf heden niet meer te zien zijn.

 

Tekst: © Compact Media

Redactie

Nieuwsitems, Persberichten en/of tips kunt u richten aan de redactie@compactmedia.nl of op Twitter @Nieuwsflyer Facebook: Compact Media

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

×
Welkom op onze whatsapp tiplijn,

Stuur ons u tip! (Tip melding, locatie en reeds bekende informatie)

Alvast bedankt