Fraudeonderzoek naar oplichting via Marktplaats afgerond (Aangepast bericht)

Assen – De politie heeft een omvangrijk fraudeonderzoek naar oplichting via Marktplaats afgerond. In totaal werden tijdens het onderzoek veertig verdachten gehoord en daarvan werden er vijftien personen aangehouden. Van de vijftien aangehouden verdachten worden drie personen als hoofdverdachten gezien. Alle aangehouden verdachte personen worden verdacht van betrokkenheid bij oplichtingspraktijken. In het uiteindelijke dossier zijn zestig aangiftes meegenomen. Het vermoeden bestaat dat er meer slachtoffers zijn gemaakt. Tijdens het onderzoek werd nauw samengewerkt met Marktplaats.

Het onderzoek richtte zich op het aanbieden van goederen via internet, die na betaling niet geleverd worden. Het ging daarbij onder anderen om grotere voertuigen zoals graafmachines, heftrucks en hijskranen. In het kader van het onderzoek werden er doorzoekingen op meerdere locaties gehouden. Er werd gezocht bij meerdere woningen in Assen en bij vier wagens op een woonwagenkamp aan de Bremstraat in Assen. Ze waren enerzijds gericht op het vinden van waardevolle goederen en geld in het kader van afpakken. Anderzijds werd gezocht naar financiële en administratieve papieren en computerapparatuur. Bovendien werd de expertise van de Landmacht ingezet. De ingezette militairen zijn gespecialiseerd in het doorzoeken van gebouwen en terreinen. Er werden ook geld-, explosieven- en drugshonden ingezet.Er werden in het onderzoek een woning, zeven auto’s, een vuurwapen, geld en administratie in beslag genomen. Er loopt nog een onderzoek naar de verdiensten.

Medeverdachten

Van de veertig verdachten zijn er vijfentwintig verdachten alleen gehoord. Het merendeel van deze personen stond hun bankpasje en pincode af. Nadat hun bankrekening werd gebruikt voor transacties, deden ze aangifte van vermissing van hun bankpas en kregen ze een nieuwe pas. Wat veel van hen zich niet realiseren is dat zij verantwoordelijk blijven voor hun bankrekening. Het criminele geld moet terugbetaald worden. En als de bankrekeninghouder niet kan uitleggen waar het geld is gebleven, kan hij van fraude worden beschuldigd. Ook het openen van nieuwe bankrekeningen kan op problemen stuiten. De verdachten kwamen uit heel Nederland om in Assen hun bankpas af te staan.

Slachtoffers

De groep slachtoffers bestaat uit kopers op internet. De gedupeerden zijn afkomstig uit heel Nederland. Zij reageerden op advertenties, maakten een geldbedrag over, maar zagen nooit iets van de goederen. Voorkom dat u slachtoffer wordt en handel zoveel mogelijk in persoon en niet enkel telefonisch.

Het Landelijk Meldpunt Internetoplichting

Elke maand verhandelen miljoenen mensen hun spullen (iPod, telefoons, spelcomputers) met andere particulieren. Meestal gebeurt dit naar volle tevredenheid van beide partijen. Helaas is er ook een kleine groep mensen die misbruik maakt van het vertrouwen van anderen. Daarom hebben de Politie en het Openbaar Ministerie in samenwerking met Marktplaats het Landelijk Meldpunt Internetoplichting opgericht. Deze partijen vinden het belangrijk dat het vertrouwen in de handel via internet wordt beschermd, zodat mensen op een plezierige manier en in goed vertrouwen zaken met elkaar kunnen blijven doen.

Tekst: Politie.nl
Foto: Screenshot Marktplaats

P.Koene

Behoord tot de directie van Compact Media en is naast allround fotograaf en cameraman/Journalist voor het Algemeen Noord Nederlands Persbureau (ANNP) ook verricht hij redactionele werkzaamheden en is hij plaatsvervangend leidinggevende. Zijn werkgebied betreft geheel de grensstreken van de drie noordelijke provincies. Daarnaast doet hij vastleggingen van landelijke en internationale evenementen.

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

×
Welkom op onze whatsapp tiplijn,

Stuur ons u tip! (Tip melding, locatie en reeds bekende informatie)

Alvast bedankt