FIOD doet inval bij de Bikkel Groep

NOORD NEDERLAND – De FIOD heeft dinsdagochtend meerdere invallen gedaan bij Bikkel detachering in de vier Noordelijke provincies. De FIOD doorzocht twee woningen, in de gemeente De Wolden en de gemeente Steenwijkerland, en vijf bedrijfspanden in Hoogeveen, Emmen, Assen, Appelscha en Groningen. Gelijktijdig werd op tien locaties in Letland een inval gedaan. In totaal zijn drie mannen en drie vrouwen aangehouden die worden verdacht van belastingfraude, witwassen en valsheid in geschrifte.

De twee hoofdverdachten (een 48-jarige en een 42-jarige man) werden bij aankomst in Nederland op vliegveld Eindhoven aangehouden. De vier medeverdachten (twee Letten van 38 en 49 jaar en een 38-jarige Nederlander) werden in Letland aangehouden. De Nederlander wordt overbracht naar Nederland. In Nederland is beslag gelegd op twee woningen, vijf auto’s en 26 bankrekeningen. In Letland is beslag gelegd op vijf bankrekeningen. Tevens is beslag gelegd op fysieke en digitale administratie. Het onderzoek staat onder leiding van het Functioneel Parket.

De FIOD is het onderzoek gestart na controle van de Belastingdienst bij het detacheringsbureau van de twee hoofdverdachten. Het vermoeden is dat sinds 2012 het detacheringsbureau arbeiders in Letland wierf en deze vervolgens als uitzendkracht uitleende aan ondernemingen in Nederland. De uren van deze Letten werden tegen regulier tarief aan de inleners gefactureerd. Het detacheringsbureau, verbonden aan de Bikkel Groep, verantwoordde de betaling van de Letten echter als een veel lagere onbelaste stagevergoeding in de loonadministratie. Het detacheringsbureau ontving van twee Letse ondernemingen valselijk opgemaakte facturen. Deze Letse rechtspersoon heeft voor zover nu bekend, voor ongeveer 1,7 miljoen euro onroerend goed aangekocht in Letland. De Belastingdienst is minimaal 1 miljoen euro belastinginkomsten misgelopen.

Het OM, de Belastingdienst en ISZW houden zich bezig met de aanpak van malafide uitzendbureaus. Bij de aanvang van dit onderzoek heeft Eurojust de contacten gelegd met de Letse autoriteiten.

Foto: © Compact Media

P.Koene

Behoord tot de directie van Compact Media en is naast allround fotograaf en cameraman/Journalist voor het Algemeen Noord Nederlands Persbureau (ANNP) ook verricht hij redactionele werkzaamheden en is hij plaatsvervangend leidinggevende. Zijn werkgebied betreft geheel de grensstreken van de drie noordelijke provincies. Daarnaast doet hij vastleggingen van landelijke en internationale evenementen.

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

×
Welkom op onze whatsapp tiplijn,

Stuur ons u tip! (Tip melding, locatie en reeds bekende informatie)

Alvast bedankt