RIVM en het KNMI ontwikkelen een pluimradar voor de brandweer

NEDERLAND – Het RIVM heeft in samenwerking met het KNMI een webtool ontwikkeld waarmee adviseurs gevaarlijke stoffen van de brandweer een snelle indruk kunnen krijgen van de rookpluim na een brand.

De brandweer zet bij een incident met gevaarlijke stoffen traditioneel een ‘sigaar’ op de kaart. Pluimradar doet dat ook, maar dan dynamisch. Na het invoeren van enkele gegevens over het incident berekent Pluimradar binnen enkele minuten de verwachte verspreiding van de (rook)pluim en laat op een kaart zie hoe deze op basis van weersvoorspellingen beweegt. Pluimradar geeft de verspreiding van de pluim door de lucht en de neerslag van stofdeeltjes op de grond.

De tool combineert verspreidingsberekeningen van het RIVM met de actuele weersverwachting van het KNMI. Daarbij maken het RIVM en KNMI gebruik van geavanceerde wetenschappelijke verspreidings- en weermodellen.

Pluimradar is een praktische tool bij milieu-incidenten zoals lekkages van gevaarlijke stoffen en branden. De inschatting kan helpen bij het aansturen van meetploegen, bepalen van aanrijroutes voor hulpdiensten en het nemen van beslissingen over mogelijke veiligheidsmaatregelen voor omwonenden.

Redactie

Nieuwsitems, Persberichten en/of tips kunt u richten aan de redactie@compactmedia.nl of op Twitter @Nieuwsflyer Facebook: Compact Media

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

×
Welkom op onze whatsapp tiplijn,

Stuur ons u tip! (Tip melding, locatie en reeds bekende informatie)

Alvast bedankt