Toename van eikenprocessierupsen

NEDERLAND – Op veel plaatsen worden zeer grote aantallen eikenprocessierupsen aangetroffen zo ook in Noord-Nederland. De preventieve bespuiting lijkt door het warme weer minder effectief te zijn geweest. De eikenprocessierupsen hebben zich zeer door warme weer snel ontwikkeld. Ook hebben veel gemeentes bezuinigd op de bestrijding, waardoor de populatie is toegenomen.

Normaliter ontstaan de nesten van de rupsen ter hoogte van dikke takken, echter door weersinvloeden zijn ze nu veelal op de stammen van de bomen te vinden, door hevige regenbuien zijn er veel nesten uit bomen gevallen en de vestigen de rupsen op lagere plekken bij andere bomen. of bij gebouwen.

Instanties waarschuwen o.a. wandelaars, vakantiegangers fietsers en sporters voorzichtig te zijn op bijvoorbeeld campings, natuurgebieden en fietspaden. De brandharen van de eikenprocessierups kunnen voor veel problemen zorgen. Elke rups heeft minstens 700.000 brandharen die zich naarmate ze geïrriteerd worden zullen loslaten en verspreiden. De overlast zal afnemen wanneer de diertjes zich gaan verpoppen dit gebeurd gebruikelijk in augustus.

Mochten de eikenprocessierupsen nabij u woning bevinden, houdt u dan zoveel mogelijk ramen en deuren gesloten, hang geen was op buiten en pas op met zwembaden. Brandharen in het water kunnen voor letsels zorgen aan huid, luchtwegen en ogen. Laat de nesten door een vakkundige bestrijder verwijderen.

Foto’s: R.Koene © Compact Media / Algemeen Noord-Nederlands Persbureau

Redactie

Nieuwsitems, Persberichten en/of tips kunt u richten aan de redactie@compactmedia.nl of op Twitter @Nieuwsflyer Facebook: Compact Media

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

×
Welkom op onze whatsapp tiplijn,

Stuur ons u tip! (Tip melding, locatie en reeds bekende informatie)

Alvast bedankt