Grip 3: Zeer grote heidebrand bij Wateren (UPDATE 21.30!!)

WATEREN – Bij de zeer grote heidebrand in Wateren op de grens van Drenthe en Friesland is dinsdagmiddag ruim 75 hectare heide verloren gegaan. Brandweerkorpsen uit heel Noord-Nederland werden ingezet om het vuur te bestrijden. Door de wind breidde het vuur zich snel uit.

Omliggende woningen en campings werden ontruimd. De brandweer wist nog maar net te voorkomen dat het vuur zou overslaan naar een camping ook verdere uitbreiding naar een gort droge maisveld kon worden voorkomen.

Uit eindelijk werd er zelfs opgeschaald naar Grip 3 en werd defensie gevraagd om hulp te verlenen met een blushelikopter. In de tussentijd koste het de brandweer enkele uren om het vuur onder controle te krijgen. Er werden circa 150 brandweerlieden ingezet, daarnaast hielpen ook nog meerdere boeren uit de omgeving de brandweer.

Omstreeks 17.45 uur kregen de brandweerlieden op de grond versterking van een blushelikopter van Defensie. De chinook uit Gilzen-Rijen maakte gebruik van eenb bambi bucket. De waterzak werd allereerst gevuld bij de zandafgraving bij Hoogersmilde. Later op de avond werd om wille van de tijd er voor gekozen om de waterzak te vullen bij het Canadameer. Zwemmers werd verzocht het water te verlaten. De Chinook werd op Groningen Airport Eelde bijgetankt.

De brandweerauto’s werden ter plaatse door een tankauto gevuld. De brandweer is nog geruime tijd bezig met nablussen. Er word vanuit gegaan dat brandstichting de oorzaak is.

Tijd Melding Brandweerkorpsen
13.19 uur Heidebrand Fietsknooppunt 23 Wateren Brandweer Vledder, Appelscha
13.29 uur Heidebrand Fietsknooppunt 23 Wateren (Zeer Grote Brand) Brandweer Dwingeloo, Smilde, Noordwijk, Noordwolde, Drachten
14.05 uur Heidebrand Fietsknooppunt 23 Wateren (Zeer Grote Brand) (Grip 1) Brandweer Assen
14.26 uur Heidebrand Lange Drift Wateren (Grip 1) (2e Peleton) Brandweer Ruinen, Westerbork, Havelte
14.29 uur Heidebrand Lange Drift Wateren (Zeer Grote Brand) Brandweer Veenhuizen, Beilen, Assen
14.33 uur Heidebrand Lange Drift Wateren (Meetploeg) Brandweer Borger, Hoogeveen
14.52 uur Heidebrand Lange Drift Wateren (Peleton groningen Midden) Brandweer Bedum, Hoogezand, Harkstede, Slochteren, Ten Boer,
15.03 uur P2 Opstellen Blauwe Lantaarn Wateren Brandweer Tjalleberd, Lemmer, Joure, Wolvega
15.17 uur P1 Heidebrand Zorgvlied (Meetploeg) Brandweer Klazienaveen, Beilen,
15.28 uur Mobiel Medisch Team Zorgvlied Lifeliner 4 (Tevens is er gevraagd om een blushelikopter bij Defensie)
15.47 Uur Heidebrand De Ruyter de Wildtlaan Zorgvlied (Grip 3) Functionarissen en Meetploeg

Foto’s: © Compact Media/ Nieuwsindrenthe.nl en Twitter

Redactie

Nieuwsitems, Persberichten en/of tips kunt u richten aan de redactie@compactmedia.nl of op Twitter @Nieuwsflyer Facebook: Compact Media

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

×
Welkom op onze whatsapp tiplijn,

Stuur ons u tip! (Tip melding, locatie en reeds bekende informatie)

Alvast bedankt