Acht aanhoudingen in groot ondermijningsonderzoek

LEEUWARDEN – Politie, Openbaar Ministerie en de Gemeente Leeuwarden werken vandaag samen in een groot onderzoek dat zich richt op ondermijnende activiteiten van een 37-jarige man uit Leeuwarden.

Hij wordt verdacht van witwassen, het overtreden van de Opiumwet, valsheid in geschrifte, oplichting en uitkeringsfraude en leiding geven aan een criminele organisatie. Vandaag zijn vier verdachten aangehouden en vinden er doorzoekingen plaats in 14 panden in Leeuwarden en één in Goutum. Daaronder een coffeeshop, growshop en woningen. Op die locaties wordt gezocht naar geld en drugs, met behulp van gespecialiseerde zoekploegen van Defensie. Naast de 37-jarige hoofdverdachte zijn ook een 39-jarige vrouw en een 44-jarige en een 25-jarige man, allen uit Leeuwarden, aangehouden. . Zij zijn ook verdachten binnen dit onderzoek. Gedurende de dag volgden er nog vier aanhoudingen van inwoners uit de gemeente Leeuwarden. Vandaag zijn er in totaal ongeveer 170 mensen in touw met betrekking tot dit onderzoek.

De hoofverdachte wordt ervan verdacht crimineel verkregen vermogen via diverse ondernemingen wit te wassen. Deze gelden werden vervolgens geïnvesteerd in verschillende panden voor verhuur in Leeuwarden.

Bij de doorzoekingen op de verschillende locaties nam de politie veel contant geld, vijf dure auto’s, een jetski, een zeven meter lange speedboot, vuurwapens, softdrugs en harddrugs in beslag. Deze goederen zijn aangekocht met crimineel geld en worden hen nu afgepakt. Er wordt beslag gelegd op onder andere 10 panden. De panden vertegenwoordigen een totale WOZ-waarde van meer dan 1 miljoen euro.

Voor de doorzoekingen in de panden werden vandaag gespecialiseerde zoekteams van Defensie ingezet. Deze zoekteams kunnen moeilijke zoekopdrachten uitvoeren, bijvoorbeeld in zeer kleine ruimtes, of in ruimtes met weinig of geen licht en ook in onveilige situaties. De zoekspecialisten maken onder meer gebruik van geavanceerde middelen als een grondradar. Met een grondradar kan een zoekteam tot enkele meters in de bodem te kijken. Andere apparatuur wordt gebruikt om door muren en objecten te kijken om bijvoorbeeld verborgen ruimtes te ontdekken.

Redactie

Nieuwsitems, Persberichten en/of tips kunt u richten aan de redactie@compactmedia.nl of op Twitter @Nieuwsflyer Facebook: Compact Media

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

×
Welkom op onze whatsapp tiplijn,

Stuur ons u tip! (Tip melding, locatie en reeds bekende informatie)

Alvast bedankt